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The Certificate of Recognition Program 
Standards & Guidelines – 
Addendum to 2.1 & 3.3 

Natural Alignment 
 
 

PURPOSE 
 

This Addendum identifies to which certifying partner an employer should apply. 
 

STANDARDS & GUIDELINES 
 

Section 2.1: 
 

The employer will apply to the certifying partner serving the industry or classification unit(s) in 
which the employer is registered or another partner for an industry sector in which they intend to 
work... 

 
If there is no certifying partner for the industry sector, WorkSafeBC will attempt to align the 
employer with an existing certifying partner in another industry sector, by the principle of natural 
alignment, on a case-by-case basis. For example, a window manufacturing and installation  
company spending a significant amount of time on construction sites would be, for COR  
certification purposes, considered naturally aligned to the construction industry. Likewise, a 
landscaping company wishing to contract to perform brush clearing for a client in the oil and gas 
sector, could be required to obtain COR certification through the certifying partner for that sector in 
order to successfully bid on the work. 

 
Section 3.3: 

 
Where questions arise concerning which certifying partner is appropriate for a particular employer, 
WorkSafeBC will make a determination on the basis of natural alignment. 

 
INTERPRETATION GUIDELINES 

 

(a) Contracted and assigned classification units 
 

Certifying partners serve employers in one or more classification units. There are two reasons why a 
certifying partner has been chosen to serve a particular classification unit. The first reason is that a 
certifying partner is generally also a health and safety association and a particular classification unit funds 
that health and safety association. These are known as “contracted classification units.” 

 
The second reason is that WorkSafeBC has assigned a particular classification unit to a certifying partner 
based on one or more of the following criteria: 

 
• The assigned classification unit is in a sector or subsector that is dominated by a particular 

certifying partner; 
• Employers in the assigned classification unit predominantly provide an input into, or receive 

outputs from, a contracted classification unit; and/or 
• The assigned classification unit shares similar processes to a contracted classification unit. 

These are known as “assigned classification units.” 
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The remaining classification units (i.e. not contracted and not assigned) are not served by a certifying 
partner. These are known as “un-served classification units.” A complete list of contracted, aligned, 
and un-served classification units can be obtained from WorkSafeBC. The classification units served 
(contracted or assigned) by a certifying partner may be amended by WorkSafeBC, as required. 

 
If an employer is in a classification unit that is served by a certifying partner, that employer should 
apply to that certifying partner. Where a classification unit is served by more than one certifying 
partner, the employer may select any one of those certifying partners. Where a classification unit is 
un-served, the employer will contact WorkSafeBC for a determination. 

 
(b) Exceptions 

 
There are some situations where an employer is in a classification unit served by a certifying partner 
but that employer intends to work in an industry served by a different certifying partner. As well, 
some employers are in an un-served classification unit but intend to work in an industry served by a 
certifying partner. 

 
An employer may apply directly to a certifying partner that serves that industry if the employer 
requires certification from a specific certifying partner in order to bid on a contract, including a 
timber sale. 

 
In addition, an employer may make a request to WorkSafeBC to be aligned to a certifying partner if 
the employer has any other legitimate business reason. In this situation, WorkSafeBC will make the 
determination. 

 
(c) Changing certifying partners 

 
Once an employer has been aligned to a certifying partner, that employer may remain aligned to that 
certifying partner indefinitely. In particular, if an employer has already received COR-certification 
from a particular certifying partner, that employer is not required to apply to a different certifying 
partner in the following circumstances: 

 
• A classification unit becomes contracted to a different certifying partner; 
• A classification unit becomes aligned to a different certifying partner; or 
• A classification unit ceases to be contracted or aligned. 

 
At any time, an employer may request a new determination from WorkSafeBC. 

 

 
 
 
EFFECTIVE DATE: August 1, 2014 


